Lomahuvila Pääksnokka
Mitä tehdä huvilalla eri vuodenaikoina


Joulu Pääksnokalla

Jos haluat todella rauhoittua ja ottaa irti arjesta, lähde viettämään perheesi kanssa joulua mökille. Voitte aloittaa aatonaaton vaikka kuusenhakuretkellä läheiseen metsään. Huvilalla on kuusenjalka, kynttilät ja latvatähti odottamassa esille laittoa. Ja jos tonttu on muistanut, niin sieltä saattaa löytyä punaista kartonkiakin ja villalankaa koristeiden tekemiseen. Myös avannon tekeminen joulusaunaa varten puuvajasta löytyvillä jääsahalla ja kairalla kuuluu asiaan. Vielä vakka puita takan viereen ja kiireen saa unohtaa.

Huvilalla on iso jääkaappipakastin. Jouluruuat voit tuoda valmiina tullessasi ja laittaa ylimääräiset sitten pakkaseen kotiin viemistä varten, jos jotain herkuistasi on jäänyt yli.

Jos tapanasi on ollut käydä hautausmaalla tai kirkossa jouluna, niin Karkkilan kirkkomaalla on aina aattona seppeleenlasku sankarihaudoille klo 15.40 ja sen jälkeen kirkko klo 16.00. Sankarihaudan lähellä on muualla olevien omaisten kynttiläpaasi odottamassa sinunkin kynttilääsi. Illalla on yömessu klo 10 ja joulupäivän aamuna klo 7 aamujumalanpalvelus. Rauhallista joulua sinulle ja perheellesi.


Viikonloppu tai viikko Pääksnokalla talviaikaan

Pääksyn tila, jolla huvila on, sijaitsee Tammelan ylänköalueen laidalla. Meillä on usein oikea talvi ja lunta, vaikka sitä ei rannikolla vielä olisikaan. Jos talvi on ollut normaali ja vedet jäätyneet tavalliseen tahtiin, niin läheisillä järvillä pystyy jo halutessaan hiihtämään pitkiäkin matkoja. Puuvajassa on leveät maastosukset saapaslenkeillä varustettuna, joilla pystyy hyvin tekemään latua jäälle, jos kukaan muu ei vielä ole sitä ehtinyt järvelle tehdä.

Lähin laskettelukeskus on Alhovuori.( http://www.alhovuori.fi/ ) Sinne on mökiltä matkaa noin 17 km, Vihdin Ski Centeriin ( http://www.vihtiski.fi/ )on noin 33 km matkaa, jos sinne haluaa ajaa päiväänsä viettämään.

Mökillä on jääsaha ja kaira, millä voi tehdä avantoa ja pilkkireikiä, jos haluaa pilkkiä. Pilkkiminen kuuluu jokamiehenoikeuksiin, joten sitä varten ei tarvitse erikseen hankkia mitään lupia. Jos haluat kalastaa verkoilla tai muilla välineillä talvella, saat tarvitsemasi luvat esim. Karkkilan Pyörästä ja Moottorista (Valtatie 14) samalla kun haet toukkia pilkkimistä varten.

Lasten kanssa on mukava tehdä nuotio metsään mäenlaskuretkellä. Voimme sopia siitä erikseen. Puut kulkevat menomatkalla pulkan kyydissä siinä missä eväätkin. Saunan on voinut laittaa ajastimella päälle muutaman tunnin päähän retkelle lähdöstä. On ihana mennä suoraan kuumaan saunaan retken päätteeksi pakkasen punaamien poskien kera.

Kävelyretkiäkään ei sovi unohtaa. Maalla liikennettä on vähän. Huvilalla on yksi potkukelkka, jos keli sallii sen kanssa liikkumisen.

Lähin oikea luistinkenttä on Karkkilan keskustassa torin lähellä ”linja-autoasemaa” vastapäätä harjun päällä. Mutta pienen luistinkentän esim. lapsia varten pystyy melko helposti tekemään huvilan eteen jäällekin. Tarvittavat lumikolat ja lapiot löytyvät puujavasta.
Myös talvella voit torilta käydä hakemassa esim. tuoreet kalat ja leivät. Tori on talvella auki perjantai aamupäivisin. Kesäisin tori on auki myös tiistai iltapäivisin ja myyjiä on torin täydeltä.


Kesä

Uiminen ja saunominen on ehdottomasti kesän paras juttu sekä grillaus huvilan isolla terassilla ystävien kanssa. Laiturin päässä on vettä 1,6- 2m eteenpäin riippuen sen hetkisestä veden korkeudesta. Pohja syvenee jyrkästi, joten sukeltaminen ja hyppiminen laiturilta järveen on mahdollista, jos siitä pitää. Huvila sijaitsee pienellä niemellä ja pihan toisessa päässä onkin veneen vieressä matala lastenranta kahluuikäisiä varten.

Mato-ongella kalastaminen kuuluu jokamiehen oikeuksiin mutta muu kalastaminen vaatii asiaankuuluvat luvat. Niitä saa ostaa mm. Karkkilan Pyörästä ja Moottorista osoitteesta Valtatie 14 sekä ABC-Masuunista kakkostien varrelta. Huolehdithan itse, että kalastuslupasi on kunnossa, jos haluat heittää virveliä tai kalastaa verkoilla. Mökillä on käytössäsi vene ja perheemme pelastusliivit. Muun kokoisia liivejä voit vuokrata tarpeesi mukaan läheisestä retkimelontakeskuksesta. Vähäveteen istutetaan säännöllisesti mm. siikaa, joten kalaakin voi olla mahdollista saada.

Kävelymatkan päässä huvilalta on Vähäveden retkimelontakeskus (n. 1km). Heiltä saat välineet, kartat ja muut tarvittavat ohjeet onnistuneen melontaretken tekemiseen. Vähän seikkailumieltä ja rohkeasti kokeilemaan. Melominen onnistuu kyllä ensikertalaiseltakin pienen harjoittelun jälkeen.

Retkeily lähialueilla on myös mukavaa puuhaa kesäaikaan. Kahvipullo ja uikkarit reppuun ja lenkkarit jalkaan ja menoksi. Voit kävellä vaikka läheisen Tämäkohdun tai Antiaisten rantaan uimaan. Järvien erikoisuus on matalissa hiekkarannoissa. Varmasti retken arvoinen reissu ja jos et jaksa kävellä niin souda Keskiveteen ja jätä vene siellä rantaan ja kävele siitä mäen yli Tämäkohtuun uimaan.

Järvessä on myös pieni rapukanta. Vaikka varsinaiset syötävät ravut hakisikin kaupan pakastealtaasta, voi rapumerran kuitenkin kertaalleen laskea ihan ravustamisen ilosta, että pääsee oikeaan tunnelmaan, viettäessään rapujuhlia elokuun kuutamossa.


Syksy, marjastus, sienestys ja metsästys

Myös myöhemmin kesällä ja syksyllä on mukava olla mökillä. Marja- ja sienimetsät ovat vieressä. Jos olet innokas metsämies, voin tarjota sinulle myös mahdollisuuden pienriistan metsästykseen tilani alueella, kunhan vain sinulla on asiaankuuluvat luvat kunnossa. Huvilalla on pakastin, johon pystyt väliaikaisesti säilömään keräämiäsi metsän antimia.

On oma tunnelmansa olla pimeässä syysillassa mökillä. Muita mökkiläisiä ei juuri ole enää liikkeellä. Joku valo jostakin vain heijastuu järven pintaan.

Sekä hiljaisuus.